vrijdag 13 oktober 2017

Speelavond 1, Groene Hart Cup!

Afgelopen vrijdag deden een aantal jeugdspelers weer mee met de Groene Hart Cup. Bij de Groene Hart Cup doen wij mee met 1 team van 4 jeugdspelers. Op 1 avond speelt het team tegen drie andere clubs. Het speeltempo is hierbij 20 minuten p.p.p.p. zodat de jeugd ook weer op tijd in bed kan liggen. Er wordt gespeeld tussen 7 en 9 uur.

Helaas kreeg ik een late afmelding door omstandigheden waardoor het team met 3 spelers speelden i.p.v. 4.
Er is met de volgende opstelling gespeeld:
1.       Leeg
2.       Daniel Lim-Apo
3.       Manuel Ponte
4.       Brandon Overduin

Er zijn 4 poules, waarbij wij door de organisatie in poule 3 zijn ingedeeld. Vorig jaar hebben Daniel en Manuel ook meegespeeld, voor Brandon was het de 1e keer.

De 1e ronde speelden wij tegen Op Eigen Wieken 2. Brandon opende de wedstrijd binnen 2 minuten met een overwinning! Een heerlijk begin van de wedstrijd en een goed voorteken voor de avond. 
Brandon had zijn tegenstander mat gezet.

Manuel en Daniel hadden op dat moment pas enkele zetten gedaan.
Manuel speelde een bijzondere partij, hij kwam eerst een toren en loper achter, maar vervolgens krijg hij een Dame cadeau van zijn tegenstandster. Een Dame voor Manuel tegen een toren + loper voor zijn tegenstandster, dat is geen eenvoudige materiaal verhouding. Manuel wist door goed te spelen ook de toren te winnen en na een lange weg wist hij zijn tegenstander mat te zetten.

Manuel had dame tegen loper + pion voorsprong.

Toen ik op het bord van Daniel keek stond hij 2 stukken achter maar kon direct een loper van zijn tegenstander terugslaan. Het was een moeilijke stelling voor beide spelers. Daniel wist hier het beste uit te komen door een loper meer over te houden. Vervolgens won hij het laatste stuk van zijn tegenstander en gaat rennen met zijn pion op het moment dat de koning van zijn tegenstander er niet meer bij kan. 
Daniel speelde hier na Kb2 de zet c4!

Goed werk trainers! Helaas vergat Daniel aan het einde nog mat te zetten en eindigde de partij in remise! Een 2,5-1,5 overwinning op jeugdschaakvereniging Op Eigen Wieken 2.

De volgende tegenstander is Barendrecht IJsselmonde 3.
Aan de rechterkant Charlois Europoort met (van voor naar achter): Daniel, Manuel en Boris.

Brandon zijn tegenstander dacht een soort van Herdersmat te zetten maar dat feest ging niet door want Brandon had een paard op h6 staan en won hiermee direct een dame. Brandon won steeds meer materiaal, alleen ook hij vergat nu even mat te zetten. Manuel had een zeer ingewikkelde partij waarbij hij een toren offerde en vervolgens zetten hij zijn tegenstander mat op h7. Daniel had in het middenspel een gelijke stelling. Ergens daarna heeft hij een foutje gemaakt wat uiteindelijk de partij kostte. Het was een spannende wedstrijd die eindigde in een 2,5 – 1,5 nederlaag voor Charlois.

De laatste tegenstander van de avond is Groene Hart 1. Dit is een team met reservespelers die over zijn uit andere teams.
Op bord 1 is de uitslag 0-0R omdat het team van Groene Hart daar ook incompleet was.
Manuel verloor in de opening een stuk en toen ik later nog een keer keek was het een toren geworden. Manuel deed alles wat hij kon, maar hij kon het niet meer bolwerken in zijn partij. Helaas een verlies partij. Daniel kwam goed uit de opening met een stuk meer. Zijn tegenstander had alleen matdreiging die Daniel niet gezien had.
Brandon had een vreemde opening op het bord waarin hij met zijn dame een toren op h8 had gewonnen. Vervolgens bereiden hij zijn voorsprong in materiaal uit en zetten zijn tegenstander mat. Al met al een 2-1 nederlaag voor ons.

De individuele scores van deze avond zijn als volgt:
Daniel  0,5 uit 3
Manuel 2 uit 3
Brandon 2,5 uit 3

De einstand van deze avond is als volgt:


Wat opvalt in deze stand is dat het verschil tussen de nummer 1 en nummer 4 slechts 1,5 bordpunt is. Hieruit is de conclusie te trekken dat de niveau verschillen klein zijn.
De nummer 1 van elke poule promoveert en de nummer 4 van elke poule degradeert. Doordat bij ons een Groene Hart team zat die alleen de 1e avond speelde handhaven wij ons in poule 3. De volgende keer zullen wij dus weer in 3A of 3B zitten.

Al met al hebben de jeugdspelers een onwijs leuke en leerzame avond gehad.

Geen opmerkingen: